Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 31 Mart 2015 tarihinde kabul edilen ve 23 Nisan 2015 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan 6640 sayılı “Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunu” uyarınca, 2809 sayılı kanuna eklenen “Ek Madde 161” gereğince kurulmuş olup Gıda Mühendisliği Bölümü olarak 2017 yılında 35+5 (yurtdışı kontenjanı) kişilik kontenjan ile öğrenci alarak eğitim-öğretime başlamıştır. Bölümümüz %100 İngilizce eğitim vermektedir.
Gıda Mühendisliği Bölümünün temel misyonu; başta insanlık yararına çalışmak ve bununla birlikte kaliteli ve katma değeri yüksek güvenli gıda üretilmesini sağlamak için; tasarım, Ar-Ge ve denetim becerilerine sahip Gıda Mühendisleri mezun etmektir. Ayrıca kazandıkları mühendislik becerileri ile toplum sağlığı ilkesiyle temel güvenlik ve etik ilkeleri gözeterek sorumluluk sahibi mühendisler olmalarını sağlamaktır.
Bölümümüzün vizyonu, öğrencilerine dinamik gelişim yaklaşımıyla lisans eğitim veren, bilimsel araştırmalar yapan, edindiği becerileri insanlık yararına sunan ve kullanan uluslararası düzeyde öncü ve ilkeli bir eğitim ve araştırma kurumu olmaktır.
Gıda Mühendisliği Bölümü Lisans Programımızın eğitim dili %100 İngilizce'dir. İngilizce yeterliliğe sahip öğrenciler lisans programına doğrudan başlar, İngilizce yeterliliğe sahip olmayan öğrenciler bir yıllık hazırlık eğitimini tamamladıktan sonra lisans programına başlar.
Lisans programımız 4 akademik yıl (8 dönem/yarıyıldır). Lisans programının ilk iki yılı itibariyle mühendisliğe intibak ve temel mühendislik becerileri kazandırılır. Sonraki iki akademik yıl ise gıda mühendisliği alan dersleri, derslerin laboratuvar uygulamaları ve bunların yanı sıra kişisel gelişim ve donanımı arttırmayı hedefleyen seçmeli dersler verilmektedir. Söz konusu derslerden zorunlu alan dersleri ile öğrencilerin alana hem teorik hem pratik seviyede hakimiyet sağlaması amaçlanırken zorunlu teknik seçmeli alan dersleri ile geniş bir spektruma yayılmış alanlardan ilgi duydukları ve çalışmak istediklerine yönelebilmeleri hedeflenmiştir.
Bununla beraber, programımızda bazı insani ve toplumsal bilimler odaklı ve günümüz mühendislerinin donanımlarında bulunması beklenen Mühendislik Etiği, İş Sağlığı ve Güvenliği, Girişimcilik ve İnovasyon gibi alanlara yönelik zorunlu dersler de yer almaktadır.
Dört yıllık lisans programımızı başarıyla tamamlayan öğrenciler, gıda mühendisliği lisans diploması almaya ve Gıda Mühendisi unvanı almaya hak kazanır.
Gıda Mühendisliği, yüksek bir ivmeyle gelişmekte olan gıda endüstrisinin ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla, dinamik gelişme gösteren disiplinlerarası bir mühendisliktir. Gıda mühendisliği programı mezunları, gıdaların üretimi, işlenmesi, paketlenmesi ve dağıtılmasında modern bilim ve mühendislik gerekliklerini uygularlar ve proje mühendisi, işletme mühendisi, yatırım uzmanı, danışman veya kalite kontrol uzmanı gibi unvanlarla çalışmaktadırlar.
Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi altında 2017 yılında kurulmuş ve % 100 İngilizce eğitim veren Gıda Mühendisliği Bölümünün Mezunları, gerek özel sektörde gerekse kamu kurumlarında öncü, yaratıcı ve girişimci yönlerini kullanarak üretim, tasarım ve süreç gelişimini destekleyeceklerdir. Bunlara ek olarak hayat boyu öğrenme yeteneği olan mezunlarımız lisansüstü eğitimlerine devam ederek kendilerini profesyonel olarak geliştirebilirler.
ALKÜ Gıda Mühendisliğini tercih edecek adaylar, matematik, biyoloji, fizik ve özellikle kimya bilgisine sahip, ekonomi ile ilgili, disiplinlerarası doğası gereği, okumaya ve araştırmaya meraklı, yenilikleri takip edebilen, gelişime açık bireyler olmalıdırlar.
ALKÜ Gıda Mühendisliği mezunlarından beklentimiz;
Programdan mezun olan öğrenciler, yüksek lisans ve doktora programlarına devam ederek akademik kariyer yapabilecekleri gibi %100 İngilizce öğrenim görmenin getirdiği avantajlar neticesinde ulusal ve uluslararası sektörde gıda mühendisliği altyapısı gerektiren tüm pozisyonlarda çalışabileceklerdir. Bu bağlamda mezunlar Kamu veya Özel kuruluşlarda; üretim, kalite kontrol, AR-GE ve yönetim birimleri gibi pek çok pozisyonlarında görev alabilirler. Ülkemizde ve Dünyada nitelikli ve donanımlı Gıda Mühendislerine ihtiyaç duyulmaktadır.